Wijngaardenier worden

Wat vraagt jouw wijnstok van je?

  • Gedurende het groeiseizoen, vanaf februari, je hulp bij het snoeien, opbinden, toppen, ontbladeren, oogsten en bottelen. Dit vraagt flexibiliteit van je agenda vanwege de onvoorspelbaarheid van Moeder Natuur, weer en groeiomstandigheden. Dit vindt op de 1ste zondag van de maand (en soms andere momenten) met alle Wijngaardeniers plaats, zo’n 5 – 6 keer per jaar, 1-2 uur per keer.

  • Je regelmatige aanwezigheid om je plot gras en onkruidvrij te houden. Jouw wijnstok wil zijn zwartstrook graag gras- en onkruidvrij hebben op 1 april om goed te kunnen groeien. Lukt je dat niet dan huurt No Chateau op jouw kosten een hovenier in.

  • Liefde voor wat groeit en bloeit, dan krijg je wijn van je wijnstokken.

Wat geeft Wijngaard No Chateau aan je?

  • Het recht op het voeren van de titel “Wijngaardenier No Chateau”, exclusief voorbehouden aan de circa 70 deelnemende Wijngaardeniers

  • Je eigen plot van 10 stokken waar je verantwoordelijk voor bent. Het betreft plots met Solaris, Johanniter of Bolero druiven. Je druivenvoorkeur uitspreken mag zeker, indeling op basis van beschikbare vrije plots.

  • Je recht op een eigen naambordje bij je plot

  • Gedurende het groeiseizoen gezamenlijk wieden op de eerste zondag van de maand met koffie en thee. En een slok van de vorige oogst zolang de voorraad strekt. Als je niet kunt dan kun je het onderhoud natuurlijk op een ander moment doen.

  • Voldoening door met je handen in de Amsterdamse aarde te wroeten. De wijngaard wordt geholpen door Jan Kling, Wijngaardenier te Noordwijk. Hij helpt je met kennis en ervaring.

  • De oogst wordt gezamenlijk gebotteld en onder de deelnemende Wijngaardeniers verdeeld. 80% van de flessen wordt gezamenlijk verdeeld onder de Wijngaardeniers. Je krijgt, mits de oogst voldoende is, van alle druivensoorten een fles. De resterende 20% van de flessen blijft bij het bestuur. Het bestuur schenkt deze onder andere uit tijdens gezamenlijke activiteiten, proeverijen e.d. Er is geen verkoop aan derden van de oogst

  • Er worden wijnproeverijen, excursies naar andere wijngaarden en cursussen Wijn maken georganiseerd. Derde ronde borrel en hapjes.

  • De voldoening om je eigen Amsterdamse wijn te drinken.

  • Contact met Moeder Natuur en een gezellige groep wijngaardeniers die na afloop van het onderhoud graag nog samen een glas wijn drinken.

Wil je meedoen?

  • Wil je ook Wijngaardenier worden? Stuur een email naar nochateau.amsterdam@gmail.com. Je komt op een geïnteresseerden-lijst. In de zomer ontvangen alle geïnteresseerden een bericht en a.d.h.v. je reactie daarop kom je op de wachtlijst. In het najaar, rond de oogst, besluiten de bestaande wijngaardeniers of ze doorgaan of stoppen. Voor de vrijkomende plekken wordt de wachtlijst daarna aangeschreven. En wellicht heb je dan een plek voor het seizoen wat in januari start. Deze cyclus herhaalt zich jaarlijks.

  • Het bestuur beslist over de toewijzing.

Wat vraagt Wijngaard No Chateau van je?

  • Een bijdrage van €200 voor je deelname als Wijngaardenier. Deze bijdrage is voor 1 jaar inclusief de uitlevering van jouw aandeel van de gebottelde oogst in de daaropvolgende zomer, uiteraard als de oogst gelukt is. De exploitatie van de wijngaard kent een meerjarenplanning. De berekening van de kosten is daarop gebaseerd. De bijdrage kan per jaar aangepast worden door het bestuur.

  • Je regelmatige aanwezigheid vanaf januari t/m oktober op de Wijngaard voor het onderhoud van je plot. Gezamenlijk onderhoud op de 1ste zondag van de maand, om 11 uur. Met proefslokjes van eerdere oogsten, zolang de voorraad strekt.

  • Begrip dat ondanks je inzet een oogst kan mislukken of domweg opgegeten kan zijn door een zwerm spreeuwen. Ook dat is natuur.